" Harmónia "

Még a múlt század végén kezembe akadt Vas megye külföldi tulajdonú napilapja, amelyet csak utólag futok át, barátom által havonta összegyűjtött formában. Már a teletextes televízióm megvétele óta nem a nyomtatott sajtó az elsődleges napi hírforrás nálam, bő két évvel ezelőtti internet-csatlakozásom pedig harmad-negyedrangúvá tette számomra a "zújságot".

Amiért mégis érdemesnek tartom a megnövekedett hirdetés-tömeg közé szorított regionális anyagot utólag is átnézni, az szerény lokálpatrióta információ-éhségem igénye. Bár ami az eseményeket illeti, azok aktuális zöme megjelenik az interneten is, ami bizony elég nagy konkurenciává is kinőheti magát, ha jobban elterjed - főleg a költségek csökkenése esetén.

No igen, mikor milyen szempontból tekintenek a konkurenciává válható, de ma még kevés magyar lakásban családtag világhálóra. Így aztán néha ez ügyben is napvilágot látnak nem teljesen reális, mi több, torz beállítások.

Esetünkben Cyber címmel írt egy glosszát az említett nyugat- magyarországi napilap rovatvezetője, teljesen harmonikusnak ítélve a számítógép azon korszakát, amikor egy-két szövegszerkesztőn kívül szinte csak játékprogramból akadt valamicske választék. S eme "ideális harmóniának" az írás szerzője szerint az internet megjelenése vetett véget, majd sorolja, hogy a mindennapi levelezéstől a bevásárlásig mindent a világhálón keresztül bonyolítunk immár, és e felsorolás ízléstelen szexológiába torkollva ért véget.

Ide jutottunk, hangzik a "summa", ez az internet- függőség, erre jó a világháló...

Hm! Embere válogatja. Ki mire használhatja az anyagi lehetőségeihez mérten keze ügyébe akadó eszközöket, így például az internetet és egyáltalán nem biztos, hogy mindenki olyan alacsony szinten gondolkodik, mint akinél a játékprogramok világa egyenlő a harmóniával... Ami bizony már múlt századinak is elég szerény szellemi nívó.