B.Ú.É.K.!

Dátumváltás, Millennium, egy-kettő! Mikor miért illendő lelkesnek lennem. Mert én olyan hülye vagyok, hogy bár jártam iskolába, azóta mégegyszer annyi idő is eltelt, bizonyára elfeledtem mindent, ami által felnőtt és önállóan gondolkodó lehetnék. Lehetnék, mondom.

De nem vagyok, mert okítanak egyfolytában. Évszázadokban, mi több, évezredekben kell gondolkodnom. Akkor mégis okos volnék, hiszen korszakokat átívelő látnoki képességekkel rendelkezem. Hol azt hallom, boldog új évszázadot, ami még úgy ahogy elmegy, 1955-ös születésű lévén, remélve, hogy az új évszázadból is eszmélek annyit, mint a zaklatott huszadikból! Ám az évezreddel már jócskán gondjaim vannak... Csak egy egyszerű példát veszek, a futball népszerű világából, aszongya: Pelé az évezred játékosa. Hm. Ezen magasztos fogalmazású mondat azt a logikát feltételezi, hogy ezen belül minden egyes évszazadnak megvoltak a legjobb labdarúgói, és már István király gólt lőtt annak idején Esztergom környékén, de legalábbis meccset nézett államalapító munkája közben, hétvégén, vagy kupaszerda esténként. Persze, hallom: ünneprontó vagyok! Az már csak természetes, szinte megszokott tapasztalatom egy jó ideje, hogy nem a helytelen jelenségek a hibásak, hanem aki azokat szóvá meri tenni... S így korcsosul el minden új próbálkozás a demokrácia kísérlete közben 1848 óta, vagy pontosabban, amióta világ a világ. S teszünk minden tanításra egy nagy ÁMEN-t; ezer év alatt ennyit - s jottányival sem többet - haladtunk.

Aztán itt az internet. "Természetesen" kitalálták, ezt is szabályozni kéne. Ékes drágaköves gondolataim berzenkednek: ezzel mit akarnak elérni? Tegyük fel, erkölcsös lesz a világháló, és még a szülők is nyugodtan ölbe tehetik kezüket, nincs szükség rájuk, az aktuális médiafelügyelet minden gyerek neveltetésére vigyáz. És megmondja azt is, hogy DÁTUMVÁLTÁS, majd MILLENNIUM után 2001 szilveszterén EGYRŐL a KETTŐRE jutunk! Meglátjuk. A 2002-es választások során dönthetünk róla. Ez utóbbi még demokráciáról szól.