In memoriam Zámbó Jimmy
Zámbó és Pavarotti "C"

Villáminterjú Jimmy's "Roussosszal"

- Zámbó Jimmy az utóbbi időben elsősorban Demis Roussos-dalok "másodközlőjeként" vált ismertebbé. Csak a hang-hasonlóság adta az ötletet, vagy más ok is közrejátszott abban, hogy Jimmy's Roussos lett?

- Ez így nem egészen stimmel. Nekem Roussos nagyon-nagyon jó barátom. Nem hiszem, hogy hasonló a hangunk, bár ő is tenor, én is annak tartom magam - de legfeljebb csak ennyiben hasonlítunk. Franciaországban ismerkedtünk meg, nagyon szeretem a dalait, és én eléggé bravúrosnak gondoltam, hogyha feldolgozom. Teljesen másnak érzem így, ahogyan én előadom. Amíg ő falszettban énekli a számait, addig én torokhangon adom elő azokat. A szövegeket pedig nem lefordítottam, hanem saját magam írtam. Ennyiben változott a Roussos-ság.

- A dolog pedig azt sugallja, hogy így könnyebben jött Önnek a siker, mert világhírű énekes bejáratott dalairól van szó...

- Nem jött könnyebben a siker. Ha azt vesszük, hogy kis srácként már a rádió gyermekkórusában voltam, majd konzi, zeneművészeti főiskola, ahol dzsessz-szakon végeztem, aztán el kellett mennem három évre Amerikába, ahol mint blues-énekes dolgoztam - szóval amit elterveztem, megcsináltam, az egyáltalán nem "a" Roussosszal kezdődött. A népszerűséget, úgy érzem, én már az előzőleg megjelent dalaimmal, öt lemezemmel, melyek gyémántlemezek, azért már kissé korábban is elértem. (A Jimmy's Roussos is gyémántlemez lett egyébként.) Más kérdés, hogy szeretem a régi, nagy előadókat, és egy-két dalt szívesen fölénekelek tőlük... Annyira mégsem Roussos-orientált ez a "Jimmy-sztori".

- Azt azért szeretném mégis megkérdezni, hogy görög barátjának dalait feldolgozva, a munka melyik része volt a legnehezebb?

- A nehézségi fokot nem tudom ragozni, de úgy gondolom, egy Pavarott "C"-t énekelni pop-szakmában - nos, az szerintem elég szép teljesítmény...

- Amihez ugye torok és hang kell. Horváth Charlie például többet füstöl, rekedtességét őrizendő. Almási Évának pedig az áténekelt estek után kell másnap tojássárgáját reggeliznie. Zámbó Jimmy miként tartja karban a hangját?

- Rendszeres skálázással, mindennap foglalkozom vele. Koncert előtt egy jó másfél óráig beénekelem magamat. Ezek foglalkozásom szerves részei.

(Az interjú a szombathelyi Művelődési és Sportházban, az előadóművész koncertje előtt készült. Vas Népe napilap, 1995 december 5.)