Horn Gyula:

"Az Internet a humán szféra, valamint az ismeretterjesztés nélkülözhetetlen módjává válhat."


Magyarország miniszterelnökének hozzáférhető e-mail címe van, a Miniszterelnöki Hivatal honlapján. A levelezést kezelő titkárnők egyike a beérkezett levelekre minden esetben ad egy átvételt jelző, szöveg nélküli visszaigazolást. A következő "szűrő" Horn Gyula titkárságának erre a feladatra kijelölt tanácsadója, aki indokolt esetben konzultál főnökével az érkezett levél tartalmi fontosságáról. Nos, a Miniszterelnök Úrhoz küldött e-mail-em kérdései megfeleltek az elvárásoknak, és kormányfői válaszra méltónak találtattak.

- Miniszterelnök úr használja-e, s ha igen, mire hasznosítja az elektronikus levelezést?

- Az e-mail címet - mint annyian mások - belső és külső kommunikációra használom, munkatársaim közreműködésével.

- Mi a véleménye e számítógépes világhálózatról?

- Az Internet - reményeink szerint - hasznos szolgálója lehet az egyes embernek, s ha úgy tetszik, az emberiségnek is. Bízunk abban, hogy sikerül gátat vetni e fontos eszköz káros, méltatlan használatának. Már csak azért is, mert az Internet a kultúra és általában a humán szféra, valamint az ismeretterjesztés nélkülözhetetlen módjává válhat.

- Mikor volt Önnek a legnehezebb pillanata - kormányfőként?

- Erre a kérdésre nem könnyű válaszolnom... Számomra a legnehezebb órákat az jelentette, amikor további áldozatok vállalására kényszerültem kérni az embereket, köztük azokat, akik a rendszerváltásnak, az előző kormányzati ciklusnak már amúgy is a vesztesei voltak. Az élet azonban - úgy érzem -, engem igazolt, bebizonyosodott: az áldozat nem volt hiábavaló. Ma már jogos a remény, hogy a gazdasági növekedés eredményeinek - belátható időn belül - az egyes emberek, minden család is haszonélvezőjévé válik.

- Mit tart az első két szabad parlamenti ciklus legfőbb tanulságának?

- Rövid válaszban nehéz nyolc esztendő tanulságait levonni. Most - kampány idején - talán azt hangsúlyoznám: lejárt a felelőtlen ígérgetés korszaka. Illetve: csak az ígérget felelőtlenül, aki sejti, nem kell számot adnia ígéreteiről, mert a választói bizalom nem vonatkozik rá. Ami a legfontosabb: Európa megnyílt előttünk. És a történelmi esélyt ezuttal nem szalasztottuk el. Tanulság és eredmény: a koalíció elkötelezett munkája eredményeként a Magyar Köztársaság belátható időn belül a NATO és az Európai Unió tagja lesz.