Macskamázli

Töprengem, mihez kezdenék 27 ezerrel? Gondolom, sejtik; nem ennyi forintról, vagy líráról, sem pedig ilyen - tetemes számú macskáról van szó, hanem az amerikai világkompatibilis pénznemről. Abból - vagyis a dollárból - ugyanis a szóban forgó huszonhétezer azért már némi tiszteletet kiváltó mennyiség, igaz? Egyetlen egy szépséghibája van a dolognak. Nem az enyém... Mégcsak nem is embertársamé e vagyont érő summa. Így aztán semmi komoly akadálya annak, hogy folytassam elmélkedésemet.

Töprengem, miért nem teremtett a jóisten macskának? Persze nem akárhová, hanem a maffiájáról híres szicíliai poros vidékre, Catania közelébe. Itt adta vissza macska-imádó lelkét a teremtőnek 21 derék egérfogó jószág gazdasszonya, Signorina Angela. Bizonyára megadták a módját kivételes jótevőjük méltó búcsúztatásának, hiszen "fejenként" 27 ezer dollárt hagyott rájuk, ami azért ebben az egyre egérszegényebb világban - valljuk be - nem kevés! Igaz, most nagyon szomorúak lehetnek, és egy évig fekete bundát kell hordaniuk. Egyáltalán létezik-e szívfacsaróbb látvány e huszonegy bánatos szicíliai cicusnál? Rettenetes! Gyászuk oly mély, szinte fel sem foghatják, mit örököltek. Tán a sértődésük lenne csak mélyebb gyászuknál, ha bárki is azt feltételezné, hogy már az örökölt összegen jár az eszük...

Azért a gyászév letelte után gondolhatnának magyar macskatársaikra, akiknek most minden pénz jól jönne. Hiszen hamar itt az uniós csatlakozás ideje, és macskagazdik e vidéken is akadnak. De mielőtt bárki azt hinné, érintett vagyok, kijelentem: a pénzen kívül macskám sincs.