Árnyék

Horn Gyula pártelnök úr a balmazújvárosi szocialista falunapon kiállt a napra. Arról nem szól a krónika, hogy gigászi termete mekkora árnyékot vetett e kis magyar vidék kapitalista földjére - és bizonyos hallójárata mögött meghúzódó tejtermékének megolvadására sem tért ki a hír -, de ígéretnek most sem volt hiányában az immár újra hatalom nélkül maradt ex-kormányfő. Bizony.

Ezúttal árnyékot ígért. El akarja takarni Orbán Viktort... Gondolat-ébresztő, nem?

Annyira legalábbis, hogy ha nem volna ekkora hőség, tüstént rohannék a 150 centis véghosszú mérőszalagom után, s először a vörös szegfűs strandon vennék méretet H. Gy. testmagasságáról, majd futnék a polgári narancsos uszodába O. V. hasonló szempontok szerinti adatát rögzíteni. Hiszen ez több, mint érdekes... Ez egy vaskos politikai kérdés, kérem! Aminek mielőbb utána kell nézni. Mert mit mondott a néhai karhatalmista ifjú, majd későkádári és koraikapitalista elitfunkcionárius? Kijelentette, hogy: "A szeptemberi pártkongresszus után az MSZP-nek haladéktalanul hozzá kell látni az árnyék-kormány megalakításához." Hát ha olyan sürgős, miért kell megvárni az őszt? Hiszen ebben a rekkenő hőségben igazán üdítőleg hatna egy olyan kormány, amely az árnyékban hűsöl...!

Ehhez azonban el kell végezni az említett hatásvizsgálatot. S meg kell vizsgálni, megalapozott-e H.Gy. azon elgondolása, miszerint a tűző napon O. V. mellé állva, meg tudja óvni említett személyt azoktól az egészségtelen, ronda UVB-sugaraktól? Bár egyetlen egy, történelmi-ismeret ponton érthetetlennek találom a dolgot. Az előző kormány idején is voltak nagyon meleg, sőt, kánikulai időszakok és Orbán Viktor sosem akart ilyesféle ernyővel kedveskedni Horn Gyulának. Jelenlegi kormányfőnk tisztában lehetett önnön magasságával - no és a frakciók közötti arányok mértékével is -, mert megvárta a parlamenti választásokat. Az árnyék-kormány gondját pedig úgy sejtem, szívesen át is engedi, hasonlóan nagy formátumú elődjének.

Pesti rigók, verebek és önmagukat megújultnak nevező, későkádári pártfiókák amúgy azt csicsergik, hogy megvan a szeptemberi fészek-felújító összejövetel központi jelmondata:

"Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
még zöldel az árnyék az ablak alatt..."