Heti sztorink III.

Változnak az idők, s mi bennük változunk... S bizony ez alól egykori kedvenceink sem kivételek. A hetvenes évek közepén volt egy futballcsapat az angyalföldi Fáy utcában, amely ugyan csak egyszer (1976-ban) volt bajnok, de a balszélső még a holland Feyenoord próbajátékára is eljutott, ami azért megboldogult átkosunkban nem minden focistánknak kínálkozott lehetőségül. Az illető szabadrúgásai olyan erővel mentek kapura, hogy a sorfal tagjai hangosan imádkoztak eme ágyúgolyóként meglőtt labdák érintésének szerencsés elkerülése érdekében.

Aki Várady Bélára és ballábas bombáira tippel, az nem téved. Ha a bíró szabadrúgást, vagy tizenegyest ítélt abban az időben a Vasas javára, a csapat szurkolói "Béla! Béla! Béla!" kiáltásokkal szólították legendás bal lábának meglendítésére. Sajnos a találgatások szintjén maradt, hogy mi lett volna, ha Béla nem sérül meg az argentínai világbajnokság előtt és játszik mindhárom elvesztett meccsünkön. Mindenesetre legalább a selejtezőket akkoriban sikeresen teljesítettük. A legutóbbi három világbajnokságra már ki sem jutottunk...

Mindez nem jutott volna eszembe, ha szombaton nem néztem volna az MLSZ által létrehozott tévécsatornán a Vasas-Győr PNB-meccset. Újabban mindig valami exkluzív személyiség végzi el a kezdőrúgást, népszerűsítve elég mélyre került honi futballunkat. Ezúttal egy mackó-termetű úr tette vastag lábait a kivonuló csapatok és a bírók társaságában. Minimum száz kilóval ugyan el lehet végezni egy kezdőrúgást, hogy utána lekocogjunk a pályáról, de én valahogy nem tenném ki magam ilyesminek. Ha valamikor súlyt emeltem volna, mint Alekszejev, esetleg Gregor József volnék az opera világából, talán üsse kő, mindig ilyennek ismertek. De hát, mit ne mondjak, korábban ezen a pályán való virgonc futkosás után így megjelenni... Amúgy a Vasasnak nagy szüksége lenne arra a legendás Várady Bélára, aki annak idején még az európai góllövők élmezőnyébe is belövöldözte magát híres ballábával. Béla azonban ma már csak kezdőrúgásra kérhető, de az is illúzió-romboló!

Tessék mondani, most ettől népszerűbb lett a magyar foci