Heti sztorink V.

Van egy különös évfordulónk. Több szempontból is az. Csak azt vegyük, kevésbé kezdte ki a politika, ugye máris szokatlan? Szakmai szempontból pedig ez a csúcs, hiszen sem előtte, sem azóta ilyen produktum nem született. Ami lehetett volna ehhez mérhető teljesítmény, az a két focivébé-döntő, ahol vesztesként hagyta el magyar labdarúgó válogatott a pályát. Ezek egyike sem mostanában esett meg, sajnos. S ez a november 25. 1953 zord időszakából büszkén kinőtte magát - nemcsak honi futball-történelmünkben. Ennek immár 45 éve.

Magam a 6:3 és az '54 tavaszi 7:1, valamint az említett vb-döntők után fajsúlyában csak a következő teljesítményt, az angliai '66-os világbajnokságon lejátszott magyar-brazil meccset élhettem át "élőben", a televízió közvetítése által. Kár, hogy ez nem a döntő volt... Ezután nem sokkal vehettem kézbe Sebes Guszti bácsi könyvét, amely "A magyar labdarúgás" címet viselte. Ezzel végleg be lettem oltva az igazi foci szeretetével. Az, hogy ma sokkal kevésbé érdekelnek a mérkőzések, nem rajongásom múlását jelenti, hanem a labdarúgás változott meg. A magyar ilyen lett, a külföldi (ebből is jócskán átveszünk, ha jó, ha nem!) pedig túlzottan a fogyasztói társadalom kiszolgálója, valami félelmetesen gépies, már-már futball-show lett az arénában. Máig is fájlalom, hogy ama november végi mérföldkövet lerakó, aranycsapat legendás szövetségi kapitánya által írott könyvet valakinek könnyelműen kölcsönadtam és sohasem kaptam vissza. Úgy látszik, ő is tudta, mit kaparinthatott meg...

Maradt a foci-imádat, de azt ne kérdezzék, milyen volt a megélt magyar-brazil után - pedig ez nem '53 nov. 25 volt - megtapasztalni, ahogy egyre csak rosszabb és még rosszabb lett az egykor csupa nagy betűvel emlegetett magyar labdarúgás. Talán a Mezey-féle 1986-os csapat volt az utolsó, amelyben még láttam fantáziát, a szovjetek elleni 0:6-os meccs kezdetéig. Aztán - ahogy Vitray mondta a vége felé - mindegy már no, a fene megette. Talán valahogy másképp kéne ezt is csinálni, elejétől kezdve a végéig. Dolgozni kellene érte, ahogy Bozsik Cucuék tették. Kis pénz - kis foci, kezdődik a "hathárom" másik hősének, Puskás Feri bácsinak az elhíresült mondása. Meglehet, itt a baj, mármint hogy nálunk jó ideje kis fociból is jól éltek a honi futball szereplői. Mi, szurkolók meg csak nosztalgiázunk.

London, Wembley-stadion, 1953 november 25. Volt egy világverő aranycsapatunk..