Heti sztorink IX.

Na, visszazökkentünk. Karácsonyi-újévi ünnepeinket követő hétköznapjainkba. Persze ki melyikbe. Bizonyára azoknak a legnehezebb, akik kétkezi, fizikai munkával eltartják az országot. Is. Miután itt sok minden "a működő nyugati tőke" tulajdonába került. Mint szakmám nagy része is.

Ha emlékeznek, 10 éve rendszerváltás volt.

Azt hittük - néhányan -, hogy a sajtó független lesz. Politikától, gazdaságtól, s a kettő összes bajától. Már akinek voltak ilyen illúziói. Bevallom, nekem tíz évvel ezelőtt akadtak ezekből, mentségemre hozom fel; az még a rendszerváltás előtt volt. Ám az is biztos, nem szívesen ébrednék újra nyolcvankilenc első munkanapjára, korábbira még inkább nem.

Mert ugye 10 évvel ez előtt még más világ volt.

De hogyan is kezdődött most az év első hétköznapja? Már annak, aki bekapcsolhatta némi információért ébredés közben a tévét. Aki nem tehette, semmit sem veszített. Illetve ne legyünk igazságtalanok, a Duna TV reggeli műsora úgy tájékoztatott, hogy a politikát is csak mértékkel érintette. Nem így a többiek. Szünetel a Parlament, hát hol is vitáznának szegény, unatkozó frakcióvezetők és helyetteseik, ha nem az általuk amúgy sokszor kritizált tévéstúdiókban? Sokan ezért nem félnek a T. Ház tervezett, háromheti, ritkább ülésezésétől. Bőven lesz hol szerepelniük, hiszen ádáz piaci verseny folyik megszólaltatásukért, a féltucat országos TV-adó között, hogy a rádióállomásokról, s nyomtatott sajtók tucatjáról már ne is beszéljek.

Hiszen demokrácia van, a információk szabadon áramlanak.

Gondolataimban nem kevésbé szabadon csapongva, azért meg is döbbentem. Ennyire megosztottak volna bennünket? Mármint az ország szerepelgető részét, szakmánként értve. Politikusokat, vasúti dolgozókat, és sajnos, minket, újságírókat is. Valahányadik Lajos mondta anno: "oszd meg és uralkodj!"

De ha demokrácia van, kik, vagy mik osztottak meg sokakat?

Márpedig ennél jobban már nehéz lenne tovább osztani ezt a tépázott országot... A parlamenti képviselők még csak-csak, hiszen ez a demokrácia lényege, vitatkozzanak kedvükre. Kevésbé értem a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetét. Miért kérnek ők több béremelést, mint amennyit például a nyugdíjasok kapnak? És a honi sajtó nemhogy szekértáborokra bomlott, hanem már véleményüket sem tudják nyugodtan ütköztetni egymással. Ráadásul ott, a Napkelte műsorában! Láthatóan-hallhatóan mindenki azt felejtette el, ami számára kényelmetlen. Kristóf Attila például visszament a Horn-kabinet sajtót érintő kinevezés-sorozatáig, ám az azt megelőző, Antall-kormány általi hasonló döntésekre már emlékeztetni kell. Tamás Ervin ugyan visszafogottabb volt, de teheti, mert Népszabiját semmi sem fenyegeti, stabil, mint annak idején, évtizedekkel ezelőtt. Erről viszont ő hallgat. Csoda-e, ha ezzel egyidőben, az MTV egyesen Kocsis Zoltán, a legendás SZETA-alapító egyre nosztalgikusabban emlékszik arra az állítólagos tényre, miszerint a hetvenes évek alatt élénkebb kulturális élet folyt Pesten?

Nocsak, hiszen az még bő 10 évvel a rendszerváltás előtt volt...

Üsse kő! Talán az igazi hétköznapokat kellene elkezdenünk, amíg nem késő. Honatya politizáljon, munkás dolgozzon, zenész zenéljen, újságíró írjon és tényeket közöljön.

Elvégre mégiscsak megtörtént az a rendszerváltás. Hát akkor?

Javasolnék valamit. Menjen vissza mindenki a kaptafához