Csapó! - jelenetek hírmorzsákból

A vasi napilap gazdasági rovatában olvastam március elsején, miszerint sikkasztás miatt is csökkent a Pakett Bróker Rt. cég alaptőkéje. Nos, ha ilyen sok bank és egyéb pénzintézet gazdálkodásában vannak hasonló hiányosságok, amelyek általában a tisztességes adófizetők állampolgárok zsebére történnek, akkor még igazán enyhe következménye a jelenségnek, ha az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet vezetőinek egyszercsak távozniuk kell. Akik persze ezen nagyon csodálkoznak. Adott volt a lehetőségük, hogy felügyeleti funkciójukat gyakorolva, időben szóvá tegyék az itt-ott tapasztalt visszaéléseket. Ha mégsem, akkor felmerül a kérdés: szükség van-e az ÁPTF-re? Csapó.

Magyar Bálint, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke, a Horn- kormány oktatási minisztere azt mondta szombathelyi sajtótájékoztatóján, hogy a Parlament MIÉP-frakciója lélegeztető- gépen van és gombjait a FIDESZ működteti. Hát én úgy tudom - kövezzenek meg érte -, a tisztelt honi szavazók egy része döntött voksaival arról, hogy a Magyar Igazság és Élet Pártja bekerüljön a T. Házba. Mindenesetre figyelemre méltó volt képviselőjük, Fenyvesi Zoltán március 2-ai, napirend előtti felszólalása. Ebben az OTP néhány vezetőjének premizálási mértékét tette szóvá, egy gazdasági lap adatai alapján. Tény és való, a sok területen tapasztalható pénzhiány miatti működési nehézségek közepette kissé irritáló dolog, ha amúgy sem kis fizetésű vezető 119 millió nettó "tocsik-díjat" vesz fel... Csapó.

Frakció/pártfőnök úr jó tanítvány, egy lépést előre, kettőt hátra. Nem kell hozzá nagy ész, hogy ha minden előre lépést két hátralépés követ, akkor az hova vezet. De erre lehet, hogy pártjában hamarabb rájönnek és a régi söprűnek vissza kell mennie egyszerű porfogónak, illetve nem pont oda, mert az még anno '89 előtt létezett... A lényeg, eddig az volt a probi, hogy a Kormány nem keresi a párbeszédet az Ellenzékkel. Bevallom, ezt nem értem, mert eddig abban a nyugis hiedelemben neteztem, hogy a Parlament a Kormány és az Ellenzék nézeteinek ütköztetésére szolgáló demokratikus intézmény. Ennél fogva az is kérdés számomra, hogy a Miniszterelnöki Hivatal Minisztere miért invitálta Frakció/pártfőnök urat megbeszélésre? Erre kaptak volna megbízást a választóktól, hogy teszem azt "Lacikám, szervusz, mit szólsz ehhez a pocsék időjáráshoz? Bizony Pityukám, az elmúlt négy évben ez is jobb volt..." Tény, hogy István meghívta, de László nem fogadta el. Van itt egyáltalán valaminek is értelme, ki tudja? Csapó.

Nemrég fontos közlendőt hagyott nagyobbik gyermekem konyhánk asztalán, amit aznap reggeli feketém fogyasztása közben vettem észre. Nem ám akármilyen szöveget tartalmazott, mi több, igen elgondolkodtatót. Így szólott: "Aki undi, az is marad, aki pedig nem undi, azt beundizom!" Na... Hát világos beszéd, ebben a sok üres dumával telített atmoszférában. Egyszerre határozott, figyelemfelkeltő és - nem utolsósorban - optimista kijelentés. Rögtön meg is adtam magam; be vagyok undizva és kész - hacsak eleve nem voltam undi, hiszen az első mondat arról győzött meg, hogy a született undik előnyben vannak. Továbbgondolva a dolgot, hamarosan megoldhatatlan feladat tornyosult előttem: honnan lehet azt tudni, hogy kit szükségeltetik beundizni, ha esetleg mozgalommá válik ez az új, harmadik évezredbeli tanítás? Mindenesetre a papírt a szerzői jogok védelmét betartandó, nem dobtam ki, hanem a hűtőszekrény tetejére tettem, a többi, fontos irat mellé. S azóta igyekszem ezt az árnyékvilágot a mindenek felett álló, korszerű undimentalista filozófiával értelmezni. Csapó.