ÉjNet idején

Monopolhelyzetben sütkérező telefonszolgáltatónk helyezkedik. Igaza lehet, csak azt teszi, amit ma hazánkban sok más multi is megtehet. Majdnem mindent.

Hogy mégsem mindent, arról nem mi, a szolgáltatás előfizetői tehetünk - sajnos, mert akkor nagyobb lenne a kontroll... -, hanem az úgy, ahogy mégis beinduló kínálati piac, azaz: a konkurencia. Amely dacolva a kedvezőtlen helyzettel, már a monopolhelyzet megszüntetése előtt versenyre készteti az egyeduralkodót. Persze, ketté kell választani a dolgot. Ahogyan az említett monopolista is kettévált. S létrejött az internet-szolgáltató önálló Kft, bár a kötődés az anyaszervezethez objektíve megmarad, sőt, nyilván az egyeztetés kényszere is előjöhet, ha ugyan abbamaradt egyáltalán.

S itt mindjárt a dolgok legsűrűbbjében találtuk magunkat. Amelybe így kívülről nézve is némi kapkodás vegyült. Ha valaki elfeledte volna, a bruttó 150 forintos éji 53 perc utáni ingyenesség bevezetését követően az első ilyen dolog év elején történt, amikor a hétvégi kedvezményt korrigálták és csak szombat d.u. 15 órától engedték. Tompítandó ennek élét, egyúttal bejelentették, júniusban további kedvezmények várhatók, de már megszokhattuk, hogy az ígéretek földje vagyunk, ami ugye közel sem azonos az azokban megvalósuló konkrétumokkal. És íme, a júniusból október elseje lett. Igaz, lesznek kedvezmények is. Mértékükről megoszlanak a vélemények... Hamarosan itt lesz a január, amikor egy dolog holtbiztos: mindennek emelkedik az ára. S újra előjön az emlékezet, a '99 év eleji 15%-os telefon-tarifa emelés tompította az internetezők és (állítólagos) hosszan telefonálók kedvezményét.

Az októberi kedvezmények között az átlagnál egy kicsit jobban élők számára a kis szolgáltatók által már régóta alkalmazott 20 órás csomag az igazi újdonság, a többi továbbra is drága mulatság, és még január 1. előtt vagyunk. Mert a 7500 ft-os korlátlan elérés akkor is minimum havi 10 ezerre srófolja fel az összköltséget, ha egy átlagcsalád csak hétvégén, mondjuk vasárnapra virradó éjjel élvezné a szörfözést. Ismerjük el, 10-12 ezer forinton felüli otthoni internet-költséget kevés család engedhet meg magának! Nem beszélve azokról, akik szeretnének internetezni, de ehhez legalább százezres beruházás, vagy olyan havi részletfizetési konstrukció vállalása szükségeltetik, ami megint csak komoly meggondolásra késztető dilemma. Ezen a ponton a kör bezárult. Lehetne telefon nélkül is netezni, ha a lakásszövetkezetek számára kifizetődő lenne az amúgy meglévő kábeltévé-hálózathoz az internet szolgáltatásához szükséges berendezés beszerzése. Nem oly rég Szombathelyen volt egy igényfelmérés, ám lakótömbönként csak 2-3 tulajdonost érdekelte az ügy. A kör bezárult.

Állítólag az EU meg fogja követelni telefon-szektorunk liberalizálását. Egy, az elmúlt héten hallott régi sláger sora cseng újra fülemben: "Mondd csak, meddig, meddig várjak...?!"

(Az írás megjelent a Népszabadság Computer Technika
mellékletében, 1999. október 12-én.)