Übermorgen '2000


Ízlelgetem a szót, kétezer. Gyerekkoromban olyan távolinak tűnt. Leszek én 45 éves valaha is? - kérdeztem akkor. Hát lettem... Pedig olyan nagyon nem vágytam rá, bevallom férfiasan. Szóval ez is bekövetkezett, itt állunk télvíz idején ezredfordulóval. Persze, vitatkozunk, hogy most, vagy egy év múlva lépünk át a XX.-ból a XXI. századba, de nyilván az 1999 és a 2000 között van a szemre látványosabb változás, hiszen mind a négy "numero" cserélődik, ellenben a jövő újévi koszos kis egyszem egyessel. S különben is, ki tudja, hogy addig mi minden történik, jobb lesz átesni a legújabb századbúcsúztatón! Boldog Új Évszázadot! ;-)

Úristen! Gyerekkoromban Csabán ültünk Dédnagyapámmal a családi kemence barátságos, téli melegében, a hatvanas évek elején és hallgattam a századelőről szóló történeteket. S most újra századelő következik el, a kemence és hasonlók egyre tűnnek a családok életéből, mi több, az időjárás is egyre barátságtalanabb formát ölt, de lehet, hogy csak öregszem és ettől haragszom rá. Pedig milyen jó lenne, ha itt lenne még Dédnagyapám és mesélne az Ő századfordulójáról, amikor alig 10 évesen megélte a XX. század beköszöntét. Gyanítom, nem olyat várt benne, mint amivé történelmiesedett őszerencsétlensége... Elmúlt.

Századforduló-ezredforduló. Játszottunk tisztességesen a különböző "leg"-ekkel, az információ szabad áramoltatását jócskán összezagyválva nagyotmondó címekkel, brrr! Csak egy példával hadd érzékeltessem, miért zavart engem speciel ez a nagy ezredfordulósdi. Azt mondta valami profinak nevezett magyar bajnoki labdarúgómeccs még profibbnak mutatkozó riportere, hogy az évezred utolsó hazai mérkőzését láttuk... Még a kis kanárim is felpattant esti bóbiskolásából, akkorát mondott eme okos szpíkeriusz hungarikusz. Na ne!!! Kedvem lett volna odamenni az illetőhöz, hogy ha az ezredforduló és nem az évszázad utolsó meccse volt, akkor mondja már meg, legyen olyan profi, hogy Gül Baba idején hogyan festett a török bajnoki tabella??? Mert ha az évezred labdarúgásáról fennhéjázunk, az elvileg nem jelenthet mást, mint hogy István király idején már javában futballoztak... Úgyhogy maradjunk csak szerény századfordulónknál!

Annál is inkább, mert a sok szuperlatívusz kifejezésbe könnyen belefelejtjük azt is, ami nem bóvli, nem számjáték, hanem valóság: államalapításunk ezeréves milleneuma. Mesterségesen ekörül is vannak mondvacsinált politikai bonyodalmak - lásd: korona elhelyezése -, de hát ha egyszer a demokráciát ilyen magyarosan széthúzóra alakítottuk, akkor nyugodjunk bele, igenis a T. Házban láthatják a legtöbben szent ereklyénket és nem a könnyebben látogatható Nemzeti Múzeumban. Sőt! Így Szilveszter táján olyan kétségtelenül politikamentes gondolat is átsuhant agyam féltekéjében, hogy a korona szerény fejemen mutatna a legjobban. Én sem kérnék érte belépődíjat, viszont amiatt államilag gondoznának engem is, nehogy fizikailag tönkremenjek és veszélyeztessem nemzeti ereklyénk épségét. Félreértés ne essék, nem hiszem, hogy bármelyik előző kormány vagy rendszer méltóbban tudná ünnepelni ezer évünket, ezért bosszantóbb, hogy egyes korábbi korszakokból próbálunk erőltetett hagyományokat építeni!

Maradjon csak Magyarország az, amivé 1989-ben kikiáltották: Köztársaság.

Holnapután 2000. Nyugodtan írhatom ezt az időtálló címet, mert itt, az interneten január 2-án is ugyanazt jelenti, mert ugye január 4-én sem 1999-et fog mutatni a naptár, hanem 2000-et :-) A XXI. század technikájával van szerencsénk néhányunknak átlépni a századfordulót. Gondoljanak bele, mit hozott nekünk, világ magyarjainak ez az információs "országút": útlevél és egyebek nélkül, a szobánkból utazgatunk országban-világban, függetlenül attól, Ashewille-ben, vagy Marosvásárhelyen, avagy éppenséggel Szombathelyen süvít (utóbbi két helyütt többnyire csak éjszaka...) a "szörf". A lényeg, hogy a hagyományos "csigaposta" helyett egyre többen elérjük egymást e-mail-ben, vagy internetes telefonnal, ami néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt.

Mivel lehet befejezni egy századvégi, de annál modernebb technikával megírott cikket? Azzal, hogy a virtuális valóság mellett továbbra is van földi halandóság, maradtak még problémák is jócskán, de nyugodtan nézhetünk bizakodva a következő évszázadunkra. Gondoljanak arra, hogy az előző sem volt könnyű, mégis eltelt valahogy :-) B.Ú.É.K. Mindenkinek!