'17

Igen, tizenhét. Ha ez évet jelent, teszem azt, egy ember 17 éves, már majdnem felnőtt. Ám történetünk főhőse még e számot fordítva nézve is több néggyel...

Ennek ellenére nem az átlag-hetvenöt évesek pénztárcájával csoszog lakóhelye legközelebbi kajadiszkontjába, hanem ex-miniszterelnökként tölti nyugdíjaskorú éveit, otthon - már amikor odahaza törli szárazra, jellegzetes kézmozdulatával bajuszának helyét. Mert Ő immár 75 évesen is aktív parlamenti képviselő.

Bizonyára a nemcsak magyar kitüntetési szokások tették - nem először -, hogy nem kevésbé aktív utóda, a jelenlegi miniszterelnök, felfigyelve az egyébként hórihorgasnak nem nevezhető, mi több, pártjukban zseboroszlánnak becézett emberke jeles évszámára, javaslatot tett. S mit szokás ilyenkor politikus által, politikusnak javasolni? Kitüntetést.

Azt most hagyjuk, ki és miért tüntet emiatt, vagy mond olyat, hogy hallgatnia bölcsebb lett volna... Sólyom Lászlón, Lendvai Ildikón, Thürmer Gyulán - nicsak, még egy Gyuszi... - át, egészen a szélsőjobb kirakat-figurákig.

Figyelmeztethette volna a miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter kormányunk fejét, gondolja meg, a múltkor is botrányt okozott köztársaságunk elnöke, amikor nem volt hajlandó kezet fogni Fekete Jánosunkkal, pedig olyan szépen intézte 17 évvel ezelőtt a bankügyeinket... Na, megint az a fránya tizenhét év, ennyi idős volt Gyuszi bácsi 1949-ben. Akkoriban fokozódott a magyar helyzet, s - ahogy az országgyűlés netes oldalán olvasom -, a 18 éves Horn fiú szakérettségizik, majd Rosztovban diplomázik és 1959-től külügyi alkalmazott... ami nem szerepel Tisztelt Házunk említett oldalán, arra úgy emlékszik ma ex-miniszterelnökünk, hogy az akkori, fennálló törvényes rendet védte.

Vegyünk egy szokatlan fordulatot, mintegy sólyomilag tegyük fel a költői kérdést: ha az ötvenes évek végén törvényes rend volt, miért kellett 1989-ben megváltoztatni? Na, de ne legyünk mindig ilyen kákán csomót keresők, de azért vizionáljunk egy kicsit: ezzel a "rendszerváltó következetességgel" tíz év múlva kiket tüntetnek majd ki?

N.O.S(z.F.)...